7. huhtikuuta 2012

Matkakuume (New York) / Ringa

Olen suhteellisen köyhä noin ylipäätään, etenkään kun en ole nyt hetkeen käynyt töissä. Opintotuella kun ei varsinaisesti pidetä yllä minkäänlaista jetset-elämää. Olen kuitenkin satunnaisilla töillä ja korkealla veroprosentilla saanut muutamana vuonna ihan kivat veronpalautukset, joiden avulla minulla on ollut varaa käydä viime vuonna New Yorkissa. Olin kesällä viikon lomalla, ja vuodenvaihteessa viisi viikkoa koiranhoitoreissulla. (Aika klisee, eikö?)

Meikä ja Kerttu Roosevelt Islandilla klo viiden kävelyllä.
Luulisi, että kuusi viikkoa yhden vuoden aikana olisi tarpeeksi yhden kaupungin tuntemiseen, ja jopa kyllästymiseen. Näin ei kuitenkaan käynyt, ja hinku takaisin on aika kova. Elättelen toivoa tulevista opiskeluista ja vaihdoista tai työharjotteluista Amerikanmaalla, koska kuusi viikkoa päätöntä kaupungilla haahuilua riittää kyllä missä päin maailmaa tahansa.

Rockefeller Centerin liepeillä oli joulupäivänä ruuhkaa
Koska kaipuuni on niin kova, tilini niin tyhjä, ja ainahan matkavinkkejä on kivaa lukea ja kertoa, ajattelin jakaa pari matkavinkkiä muistojeni lämmikkeeksi, ja matkakuumeen lietsom--* krhm..! LieVENtämiseksi...


1. Metro

Täysi metrovaunu
Halpa, miellyttävä, tunnelmallinen ja toisinaan jännittävä tapa matkustaa. Yksittäisiä lippuja, sekä viikon ja kuukauden kestolippuja saa asemilta joko automaatista tai virkailijalta. Myös metron ja lentokenttäjunan yhdistelmälippu oli täydellinen ja edullinen tapa päästä kaupunkiin. Vähänkö harmitti kun ihan ensimmäistä kertaa tultiin koneesta ulos ja otettiin taksi hotellille. "HUH", sanoi pieni kauhistunut ääni päässäni kun matkan saldo oli 140$... Neljän ihmisen kesken jaettava summa kyllä, mutta silti kirpaisi... Ilmastoitu AirTrain, joka maksoi 7,50$ voitti hikisen taksin mennen tullen.

Metroasemat itsessään olivat myös hienosti koristeltuja, useilla asemilla oli tilataidetta tai performanssia, muusikoita, eräskin nainen myi improvisoituja runoja kirjoituskoneensa kanssa. Ja jos vilkuilee kiskoille, voi pelata jyrsijäbingoa! Itse bongasin kolme rottaa kiskoilla sen kuuden viikkoni aikana.

2. Ruoka

Nam!
Koska New York on laimeasti ja kovin kliseisesti sanottuna "kulttuurien sulatusuuni", oli helppoa löytää päätähuimaava määrä hyviä erilaisia ravintoloita. Tulin aika nopeasti lihoneeksi muutaman matkakilon heti ensimmäisen puolentoista viikon aikana.. Ruoka oli usein melko kallista, mikä oli omalle budjetilleni ikävää. Ihan ruokakaupassakin ruoka-aineet maksoivat helposti monta kymmentä dollaria. Toisaalta oli paljon laadukasta tarjontaakin. Kauppaketjut, kuten Trader Joe's ja Whole Foods tarjosivat lähinnä luomua ja reilunkaupan tavaraa.

Eniten vesi herahtaa kielelle, kun mietin Cafe Angeliqueta Bleecker Streetillä, L'asson pizzaa Mottin ja Kenmaren risteyksessä, yllättäen herkullista kananmunalimua ja monen oudon lihan vietnamilaista keittoa Chinatownissa, halpaa sushia St. Mark's Placella, ja monia delejä, joista sai ostaa salaattia annoksen painon mukaan. Usein salaattipöytiin kuului myös hedelmiä ja marjoja. Ainakin Union Squaren etelälaidan Whole Foods Marketissa oli loistava noutopöytä.

3. Kirpparit ja secondhand-tarjonta

Brooklyn Flea talvievakossa vanhassa pankissa
Koska amerikkalainen elämäntapa kulutustottumuksineen on ollut niin älytön jo 50-luvulta asti, tavara kiertää siellä käytöstä uusiokäyttöön ja uudestaan ja uudestaan käyttöön täysin eri tahtia kuin esimerkiksi täällä Pohjolassa. Mitä se tarkoittaa tällaisen henkisen himohamstraajan näkökulmasta, on se, että joka ikisellä kirpputorilla ja jokaisessa kojussa, jokaisessa romukaupassa, kaikissa mahdollisissa 2nd- ja 3rdhand kaupoissa on aina aivan tajuttomasti aarteita, jotka melkein sattuu jättää jonkun toisen löydettäväksi.

Etenkin West 25th Streetillä oli liikettä liikkeen perään sekä antiikkia, vintagea, että ihan pelastusarmeijan käytettyjä vaatteita ja tavaroita. Antiques Garage oli ehkä mieleenpainuvin elämys, se oli Hell's Kitchenin kirppiksen osa ilmeisesti. Garagen vieressä, vähän länteen päin oli myös toinen monen myyjän sisäkirppis, mutta en enää muista sen nimeä, eikä minulla ole enää mainoslehtistä, jonka sieltä sain. Olen puolittain varma, että sen nimi oli Chelsea's New Fleamarket. Myös East Riverin toisella puolella Brooklyn Flea, sekä Beacon's Closet ovat sellaisia täkyjä, että jos ei muuten Brooklyniin olisi suuntaamassa, niin niiden takia kannattaa mennä. Beacon's Closetin vieressä on muistaakseni myös Brooklyn-panimo!

4. Cable Car

Vaunu laskeutumassa Roosevelt Islandin asemalle
Asuin koiranhoitoreissullani Roosevelt Islandilla, ja ehdottomasti suosikkiasiakseni saarella nousi tämä kulkuväline. Monessa kaupungissa varmasti on tällainen vehje, ja se varmasti on yhtä upeaa joka puolella maailmaa. Minulle tämä oli kuitenkin aivan uusi kokemus, ja olin lapsellisen innoissani kun vaunu nousi korkeammalle ja korkeammalle, ja vauhti kiihtyi, tukipilarit päästivät matalan humahduksen mennessään ohi, ja yhtäkkiä laskeuduimmekin hiljaisesti lipumalla ruuhkaisan Second Avenuen yli suoraan keskikaupungin kiireeseen. Jos kotonakin metrolipun hinnalla pääsisi aina vilpittömän onnelliseen huvipuistomielentilaan...

5. Kivat kadut (Suosittelen Google street view -kierrosta)

Hämärä ja huonosti näkyvä karhu japanilaisen ravintolan edessä St. Mark's Placella
St. Marks Place
Bleecker Street 
Sekä East, että West 14th Street
West 25th Street
Brooklynissa Bedford Avenue

6. Perus turistinähtävyydet

Empire State Buildingin näkymä kimaltavaan öiseen kaupunkiin
Ilmainen Staten Islandin lautta vapaudenpatsaan ohi
Natural History Museum, ja kokonainen päivä aikaa
Brooklyn Bridge -kävely
Central Park -haahuilu, ja kokonainen päivä aikaa
Empire State Building
Lower East Side Tenement Museum - kolahti ja kovaa! Talo, jolla on mieletön historia ties kuinka monen perheen kotina 1860-luvulta 1940-luvulle asti, minkä jälkeen asuinhuoneistot suljettiin, mutta alakerta jatkoi liikehuoneistona. Toimii nykyään museona sille, minkälaista vuokralaisen (usein siirtolaisen) elämä oli New Yorkissa tuolla ajalla. Hienoa ajankuvaa ja historian havinaa.

Oho, tästähän tulikin aika pitkä merkintä! Näemmä minulla todella on ikävä kaupunkia.. Ehkä tämä tästä laantuu. Tai toivottavasti, nyt ei tosiaan taloustilanne salli yhtään ylimääräistä matkustamista ja arki tuntuu aina aika harmaalta, jos siitä ei osaa iloita.

Näihin tunnelmiin!

/R

Translation: Last year I spent six weeks in New York. First on holiday, and then the classic dog-sitter thing. I miss the city! It felt like home almost instantly. I want to see spring and autumn there since now I've experienced summer and winter. I want the full picture.

6 kommenttia:

  1. It's curious that a person can take pictures of places near my home that are so familiar, yet somehow they show me a perspective that makes that place seem brand new. Brava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks so much! I'm missing the city even more now in the spring, when everytime someone posts pictures of their trip, it's cherry blossoms and sunshine all the way... /Ringa

      Poista
  2. New York welcomes you all! Especially your future photos who wait patiently here for your return, so that they may finally be taken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Good to know, I breathe a little easier tonight. :)

      Poista
  3. Ninni silloin vihjasikin FB:ssä, että Cute on nyt Omenassa käymässä :) Niinpä vähän jo kuvia tai jotain toivoinkin ja tässähän niitä, mahtavaa. Hyvä kirjoittaja olet Ringa sinäkin, joten raapustele vaan lisää. Parin kuukauden päästä olisi itselläkin lähtö Nykkiin pariksi viikoksi, oli pakko päästä uudestaan. Loistava mesta kyllä :]

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kiitos! Toivottavasti sun päästessä sinne sinne on vielä kirsikankukkia jäljellä! -R

      Poista