18. kesäkuuta 2012

Kamerani osa 5 / Ringa

Yksi rakkaimmista kameroistani on ehdottomasti Lubitel. Minulla on malli, jota sanotaan myös Ljubitelj:ksi ja Lubitel 1:seksi. 1950-luvun hienosti toimiva, täysin käsisäätöinen valotusaparaatti. (Tästä laitteesta näköjään riittää sanottavaa melko paljon, tuli aika pitkä teksti.)

Kuva: Pasi Viitanen
Minulla oli huono tuuri ensimmäisellä kerralla kun ostin erään vähän uudemman Lubitelin kirpputorilta. Kamera maksoi vain 20€, mutta kun kävin näyttämässä kameraa huollossa, sain kuulla, että sisuksista puuttui niin paljon olennaisia osia, ettei siitä enää kalua saanut. Kun sitten huuto.netistä tilasin tämän nykyisen, odotukseni eivät olleet korkealla, ja toivoinkin, että saisin nämä kaksi kameraa edes yhdessä muodostamaan yhden toimivan härvelin. Onneksi kuitenkin satuin ostamaan laatua, ja kamera oli aivan erinomaisessa kunnossa laukkuineen ja lisäsuotimieen.

Tähän kameraan kiintyy ehkä siksikin niin helposti, että sitä täytyy käyttää suurinpiirtein vyötärönkorkeudelta. Kameran etsin nimittäin suuntaa ylös, jolloin vekotinta on pakko pitää matalalla, jos mielii mitään nähdä. Tuntuu kuin pitelisi jotain elävää, ja kamerankokoisia pieniä olentoja pitääkin aina käsitellä varoen.

Vei myös aika kauan, ennenkuin totuin siihen, että etsimestä näkyy peilikuva. Jostain syystä horisontti on erityisen vaikeaa suoristaa kun on suuntavaisto sekaisin. Kuvanlaatu on tarkennuksen onnistuessa kuitenkin niin hyvä, ettei pieni horisontin horjuminen haittaa. Vaikka ilmeisesti Lubitel sanana tarkoittaakin "amatööriä", tässä kamerassa on todella hyvä optiikka. Tai enhän minä mikään kauhean ammattimainen asiantuntija tietenkään ole, mutta olen jatkuvasti yllättynyt ja vaikuttunut siitä, miten kivannäköisiä kuvia olenkaan ottanut.

Ainoa naputtuttaminen, mitä olen yli vuoden käytön aikana huomannut, on salama"kengän" puute. Käyttöohjekirjasessa vuodelta 195_, sanotaankin näin:

"Tämän kameran ainoa todellinen puute on siinä, ettei sen sulkija ole synkronisoitu, toisin sanoen, ettei sillä voi ottaa salamavalolamppujen avulla kuvia liikkuvista aiheista.


Olemme kuitenkin sopineet tämän epäkohdan poistamisesta teknikkojemme kanssa. Nyt voi jokainen Ljubitelin omistaja, joka haluaa synkronisoida kameransa, lähettää sen meille. Synkronisoiminen maksaa 1500mk. Salamavalolammpuja ja niiden sytyttäjiä lienee nykyisin saatavissa alan liikkeissä."

Harjoittelua Lubitel siis vaatii, ja näppituntumaa.


Ensimmäisen rullan ainoa kuva, josta sai selvää.


Vähän unenomainen vaikutelma, mutta se saattaa johtua myös filmistä.
Tämä tyyppi oli vaikeaa saada pysymään paikallaan.
Lubitelini oli syksyllä n. 2 kuukauden ajan minulta hukassa, ja sinä aikana surin menetystäni joka ikinen päivä. Olin hirmuisen onnellinen kun vihdoin löysin sen maailman "ilmeisimmästä" paikasta: liinavaatelaatikosta. (MIK-SI se oli siellä??) Toivon etten hukkaa sitä enää ikinä.

/R

Translation: My beautiful Lubitel camera. Perhaps my favourite of the whole bunch.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti