25. kesäkuuta 2012

Kamerani osa 6 / Ringa

Vuorossa Lubitelin ohella lempikamerani, Fed 5B. Lempikamerani Lubitelin ohella.

Pic: Willie Schumann
Löysin kameran huuto.netistä, ja se oli vielä tehdaspakkauksessa. Avaamaton ihanuus vuodelta 1982. Sain itse saksia muovit kameran ympäriltä. Fedissä on metallinen runko, ja se jo painavuudellaan toi tiettyä laadun ja jämäkkyyden tuntua. Täysin manuaaliset säädöt ja laadukas optiikka vaikuttivat omalta osaltaan tähän tuntumaan. Syvyysvaikutelma oli objektiivissa todella litteä, etenkin verrattuna uudempiin kameroihin, joissa yleensä pieni laajakulma on ihan vakio. Telenäkymän takia myös kuvat tuntuivat automaattisesti vähän hillitymmiltä ja arvokkaammilta, mutta nämä ovat fiiliskysymyksiä ja makuasioita. Kuvasin Fedillä vajaan vuoden, jonka jälkeen toinen suljinverho jumittui auki, ja korjauspajalla annettiin synkkä tuomio.

On kummaa, miten paljon tällaisiin esineisiin kiintyy. Ehkä se on se tunneside, kun vihdoin kokee pystyvänsä ilmaisemaan itseään jonkun välineen kautta. Kun se sitten katkeaa, se sattuu kuin ystävän kanssa puhevälien meneminen.

Ensimmäiseltä rullalta
En nyt ole aivan varma, mutta tässä saattaa, hyvä yleisö, olla koko maailman nerokkain piilopaikka
Korttia puistossa. Yksi lempikuvistani.
Berliininmatkaaja
Rikkinäinen suljin ei niin haittaa pimeissä sisätiloissa, mutta kyllä jälki on aivan omituista.
Yhyy, hyvästi Fed 5B...
Ostin huuto.netistä myöhemmin toisen Fedin, mutta siinä ei sitten etsimen tarkennusapu toimi, ja minulla on jo Smena, jonka kanssa arvon etäisyyksiä. Harmittaa niin vietävästi. Ehkä joku kaunis päivä löydän vielä toimivan yksilön.

(Kirjoitin tämän tekstin jo aiemmin keväällä, ja olenkin sittemmin löytänyt Fed 5B:n, jossa osat ovat paikallaan ja toimivat hyvin! Olen onnellinen, ja ehkä jossain vaiheessa jaan teille tällä uudellakin otettuja kuvia.)

/R

Translation: My other favourite besides the Lubitel, Fed 5B. Had bad luck with two before, but now I've found a working piece!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti