5. heinäkuuta 2012

Kesäreissu 2012: päivä 6

Idag känns det att vi har blivit svenska. Olemme viimein uskaltautuneet puhumaan enemmän ruotsia kuin mitä kaupassa asiointi vaatii, ja se on onnistunut ihmeen hyvin! Eilen baarissa tarjoilija vaihtoi englantiin, vaikka me yritimme svenskata parhaan taitomme mukaan, ja se oli masentavaa. Tänään olemme kuitenkin saaneet jatkaa ruotsiksi aina, kun olemme sillä kielellä aloittaneetkin!  

Idioterna på vägen. Ringa är inte ledsen, hon bara ser ut så.
Tämä käynnissä oleva Almedalsveckan on ihan älyttömän suuri tapahtuma. Se on vuosittain järjestettävä politiikkaviikko, jonka aikana jokaisella puolueella on omaa aikaa pitää puheita ja tilaisuuksia, ja joka ilta kaikilla osallistujilla on yhteinen seminaari. Ruotsalaisten lisäksi täällä on myös ulkomaisten järjestöjen ja yhdistysten edustajia, ja pieni Visbyn kaupunki on ihan täyteen tupattu. Tällainen vuosittainen valtakunnallinen tapahtuma tuntuu todella järkevältä tavalta koota päättäjät ja järjestöt yhteen miettimään poliittisia päämääriä. Onhan se itse asiassa vähän hölmöä, että Suomessa yhteistä julkista poliittista keskustelua käydään vastaavassa mittakaavassa vain neljän vuoden välein ennen vaaleja.

Almedalsveckans dekorativ sidan.
Näckros och fotbollen. Så vackert!
Aamulla lähdimme hostimme kanssa samaa matkaa Visbyn keskustaan, jossa kirjoitimme postikortteja maailman ihanimmassa musiikki-/kirjakahvilassa. Suurimman osan postikorteista kirjoitimme ruotsiksi, ja tekikin siitä lähtien koko päivän mieli puhua ruotsia aina kun vain siihen tarjoutui tilaisuus. Kirsikkatee ja mutakakku maistuivat taivaallisilta, ja aamuisiin korviin soinut melko perinteinen jazz oli meilkeinpä täydellinen tapa aloittaa pilvinen päivä.

Körsbärste och himmelska kladdkaka.
Oj då, härlig kaféen!
Så smakligt te!
Och Ringas nya perfekta jeans. 
Saimme myös tekemistä, kun yritimme löytää postilaatikkoa, nimittäin eilen bongaamamme täydellisen ihana maalattu koristeellinen postimiesloota olikin feikki!

Vi var besviken när vi försökte skicka postkorten via den härliga lådan. Den är oäkta!! Var kan vi hitta äkta lådan?

Äntligen hittade vi lådan.
Oltuaan muutaman tunnin töissä hostimme liittyi seuraamme ja tapasimme yhdessä hänen ystävänsä. Karkasimme kuitenkin pois ruuhkaisesta keskustasta, sillä hostilla ja hänen ystävällään oli molemmilla vapaapäivä, ja ajelimme ympäri Gotlannin rannikkoa ja maaseutua. Hostimmekaan ei ole asunut täällä vielä yhtään kesää, joten maakuntaturisteilu sopi hyvin kaikille. Vahtasimme loppis-kylttejä ja vierailimmekin vanhassa navetassa ja eräässä pihassa kirpputoreilla. Kylät, maatilat ja merenranta olivat kaikki kauniita ja oli hauskaa matkustaa pitkästä aikaa ilmastoimattomassa autossa – ajelusta tuli mieleen lapsuus ja kesät mummolassa.

Havet!
Prylar!
Lampor och sånt oh yeah!
Vackra huser i Karlsby också
Takaisin kotiin päästyämme vaihdoimme lopulta kielen kokonaan ruotsiksi, ja ihan mukavasti keskustelu on siitä huolimatta soljunut! Välillä huomaa olevansa vähän väsynyt kun ei ole jaksanut kuunnella jokaista sanaa tarkasti ja kärryiltä on helppo tipahtaa jollei pidä varaansa, mutta toisaalta sinne takaisin kiipeäminenkään ei ole liian vaivalloista. Ja puhuessa voi korvata unohtuneet verbit englannilla, joten kommunikointi ei ole liian haastavaa. Mutta suurimmaksi osaksi har vi pratat bara svenska, ja olen tosi ylpeä meistä! Ei varmaan menisi kuin kuukausi Ruotsissa, kun tällä kielellä jo pärjäisi hyvin.

Det var roligt att sitta i bilen och titta på landskapet. Gotland är vackert.
Illalla täytyy vielä käydä suihkussa, pakata, tehdä huomiset eväät, paijata kissoja, poistaa kissankarvat vaatteista ja ehtiä vielä nukkuakin riittävästi, sillä huomenna alkaa armoton liftaaminen kohti Göteborgia.

Vi hörs snart! Har det så bra!

S+R

Translation: Today we wrote some postcards and saw a bit of Almedalsveckan, the big Swedish politics convention they have every year here in Gotland. After that we drove around the Gotland countryside with our couch surfing host, tried to find some yardsales and fleamarkets, and then came back to the house and talked for quite a bit in swedish! We've been trying to dare to speak swedish but it was only today that we finally had the courage to not switch to english everytime some word did not immediately appear in our heads. But you know, you can't learn any language if you never use it.

Tomorrow we leave Gotland and start the vigorous hitch-hiking to reach Gothenburg before the day is out.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti