3. heinäkuuta 2012

Kesäreissu 2012: päivä 3


Kyllähän nyt jokaiselta päivältä pitää erikseen olla "idiootit maailmalla" -kuva.

Taas tosi hieno päivä Tukholmassa takana. Kaikki menee niin hyvin että suorastaan hirvittää, ja (suomalainen?) pessimisti sisällämme varoittelee, että itku pitkästä ilosta ja kohta meidät ryöstetään tai ainakin unohdamme jotain oleellisia matkatavaroita jonnekin.

Niin, eilen siis suuntasimme Sofoon eli South of Folkungsgatanille, missä kaikki kivat retro- vintage- ja designkaupat ovat. Pitkän laiskan aamun jäljiltä meillä oli viitisen tuntia aikaa tutkia kivijalkakauppoja. Kun kello tuli kuusi, kaupat alkoivat sulkea oviaan ja hostimme odotti meitä illalliselle, olimme kolunneet vasta kolme katua. Siis kolme katua! Mihin se aika katosi?

Käkiä kaupungissa?
In our defence, niitä kivoja kauppoja, joissa vois ihan vaan nopeesti pistäytyä, oli aivan vieri vieressä. Ja mehän kävimme kaikissa. Selailimme kaikki ihanat mekot niissäkin liikkeissä, joissa hinnassa oli auttamattomasti alesta huolimatta yksi numero liikaa. Tarkistimme myös miestenvaate- ja mööbeliosastot. Kävimme lastenvaatekaupoissa. Hipelöimme ihan liian kalliiden kenkien nahkaa, ihan liian kalliiden paitojen silkkiä, ihan liian kalliiden laukkujen solkia, ja haaveilimme rahasta. Beyond Retrossa selasimme luonnollisesti kaikki naistenvaaterekit, ja niin suuressa second hand kaupassa se ei käy ihan hetkessä.

Joku kiva puisto, jossa ihmiset söi lounasta ja rusketteli.
Ekskursiomme saaliina oli Sannan kapea punainen nahkavyö, vihreä ruusuhuivi ja valkoinen pitsitoppi, ja Ringa löysi mahtavat (kadehdittavat) nilkkuriprätkäsaappaat. (Miksei kivoja kenkiä ikinä löydy second handina 38-koossa?) Toisaalta jokainen ostamaton asia oli myös voitto, ja iloitsimme, kun liian kallis ei istunut ollenkaan. Laadukkaiden tekstiilien hipelöinti on nautinto sinänsä, ja on kiva tietää, että maailmassa tehdään kestäviä vaatteita halpaketjuliikkeiden rytkyjen luvattuna aikana. Oli myös kivaa, kun vieraassa maassa saa omalla kielellään kommentoida vaatteita toisilleen täysin vapaasti. Vaikka toisaalta uikutuksemme täydellisten nilkkureiden äärellä taisi olla melko universaalia...

Tuolla alueella on myös hurja valikoima kivoja kahviloita, baareja ja ravintoloita, ja söimme kevyen lounaan String nimisessä paikassa. Se oli sopivan boheemi ja rento paikka, jossa istuimme ikkunalaudalla, ja tuntui kuin olisi syönyt samaan aikaan sisällä ja ulkona. Paniniraudalla paistetut halloumileivät oli tehty kunnolliseen leipään, eikä mihinkään teolliseen esikypsytettyyn vehnämössöön, ja vesi maistui kurkulta. Eli nam!

Ikkunalaudalla ruoan odottelua
Ikkunalaudalla hartaasti ruoan vastaanottamista.
Päivän onnistumisiin kuuluivat luonnollisesti myös muutamat ruotsinkieliset dialogit myyjien kanssa. Osasimme tervehtiä ja tilata ruotsiksi, ja Sanna sanoi jopa että Jag behöver ingen påse, eli siis ihan kokonaisen lauseen! Näinköhän oli kielioppi kohdillaan, mutta ainakin vältyttiin siltä muovipussilta, ja sehän se pointti olikin. Kaikkein mahtavimpia olivat ne hetket, kun ymmärsimme myös, mitä meiltä kysyttiin. Ja kun meitä luultiin paikallisiksi, ja kaksi tyttöä tuli kysymään tietä sellaiselle kadulle, jonka Ringa vielä kaiken lisäksi tiesi ja osasi neuvoa!


Illalla meidän hostimme oli laittanut superhyvät safkat, ja ruoka oli pöydässä odottamassa kun saavuimme ”kotiin”. Meidät hemmotellaan täällä ihan pilalle. Iltamme soljui mukavasti höpöttelyn, sipsien, youtube-videoiden ja lopulta vielä Ei mennyt niinkuin Strömsössä -facebookryhmän kuvia selaillen, eli päivää voisi luonnehtia taas ihan täydelliseksi.

Tänään aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta, ja tavoitteenamme on jatkaa siitä mihin eilen jäätiin, eli selvittää Sofon kivat kadut loppuun asti, ja ehtiä vielä käymään keskustassakin muutamassa paikassa! Voi olla että joudumme hieman kiristämään tahtia, ja ehkä jopa jättämään huonekalukaupat väliin...

S+R

Translation: Yesterday we were supposed to get through a lot more city than just the three streets that we managed... But there were so many good looking stores and we were just squeaking at all the beautiful and way too expensive stuff. Had a good lunch on a windowsill (?) at cafe String, and bought some second hand treats like a pretty scarf, the perfect red belt and really awesome biker boots. Today we take on the city once more and try to be a little more efficient...

1 kommentti:

  1. aijaijai, ruotsin hullaannuttamat, ne on räkättirastaita, ei käkiä!

    VastaaPoista